AXO Filtertechniek
Micronfilter

Wat is UV licht? 

UV betekent Ultraviolet licht en wordt door de zon geproduceerd in verschillende golflengtes. UV-A licht bestaat uit lange golven (van 315 tot 400 nanometer) en is bekend om het versnellen van het huidverouderingsproces. Dit licht is er het hele jaar door en 95% hiervan bereikt de aarde.
UV-B licht bestaat uit middellange golven (van 280 tot 315 nanometer) en veroorzaakt de bruine kleur in de zomer. Dit licht is er voornamelijk in de lente en zomer (in Europa) en slechts 5% bereikt de aarde. De rest wordt geabsorbeerd door de ozonlaag.
UV-C licht bestaat uit korte golven (van 200 en 280 nanometer) en is schadelijk voor de mens, omdat het cellen vernietigt. Dit licht bereikt de aarde niet, doordat het volledig door de ozonlaag wordt geabsorbeerd.

UV lampen hebben verschillende eigenschappen waarbij het type UV licht bepalend is voor de toepassing. Lampen die UV-A of UV-B licht produceren worden voornamelijk gebruikt voor insectenwering, uitharden, detectie, inspectie, chemische processen etc.
Met UV-C lampen, ook wel desinfectie lampen genoemd, kan men efficiënt, grondig en chemicaliënvrij oppervlakten/producten, water en lucht desinfecteren. 

AXO Filtertechniek heeft in samenwerking met UVClean een lucht-desinfectie unit ontworpen voor het zuiveren van omgevingslucht voor gebruik in onder andere kantoorruimtes, horeca en hotels! Wilt u graag persoonlijk advies of wenst u meer informatie, neem dan contact met ons op.


Cellen die niet kunnen vermenigvuldigen, kunnen niet infecteren 

Bacteriën, schimmels en andere micro-organismen absorberen normaal gesproken UV-C licht. Echter wanneer dit licht de cel van zo’n micro-organisme penetreert, wordt de DNA-verbinding in de cel verbroken. Zodoende veranderen de eigenschappen van de cel en kan het micro-organisme zich niet meer vermenigvuldigen.

Met een golflengte van rond de 254 nanometer absorbeert het micro-organisme het meeste licht. Desinfectie d.m.v. UV-C licht is een uiterst doeltreffende methode die puur gericht is op het doden van het organisme en andere zaken niet aantast. Het laat ook geen residu achter en er worden geen chemicaliën gebruikt, waardoor de drager (bv vloeistoffen of oppervlakten) niet wordt aangetast. 

Door voldoende UV-licht toe te passen kan worden voorkomen dat micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen zich voortplanten. Omdat door deze micro-organismen nare geurtjes ontstaan, wordt door middel van UV desinfectie dit probleem ook opgelost!

UV straling kan worden gebruikt voor meerdere toepassingen: desinfectie van water, desinfectie van oppervlakten en desinfectie van lucht. Het desinfectieproces inactiveert micro-organismen zonder chemicaliën en biedt voordelen ten opzichte van andere desinfectie methoden.


Waar kan UV-Desinfectie worden toegepast? 

UVC toepassingen worden veel gebruikt voor sterilisatie in ziekenhuizen, airconditioningsystemen, desinfectiekasten, waterbehandelingsapparatuur, waterdispensers, afvalwaterzuiveringsinstallaties, zwembaden, voedsel- en drankverwerkings- en verpakkingsapparatuur.

AXO Filtertechniek heeft in samenwerking met UVClean een lucht-desinfectie unit ontworpen voor het zuiveren van omgevingslucht voor gebruik in onder andere kantoorruimtes, horeca en hotels! Wilt u graag persoonlijk advies of wenst u meer informatie, neem dan contact met ons op.


Voordelen van UV-Desinfectietechniek

  • UVC straling is direct effectief tegen pathogene micro-organismen en ziektekiemen
  • Door deactivatie van de DNA structuur kan er geen resistentie worden opgebouwd
  • De technologie is milieuvriendelijk, geen chemische toevoegingen
  • Lage aanschaf- en onderhoudskosten
  • Vele toepassingsmogelijkheden voor water, lucht en oppervlakte desinfectie
  • Effectieve geurbestrijding, doordat uitbreiding van micro-organismen wordt voorkomen
  • UVC straling vernietigt chemische verontreinigingen zoals pesticiden, hormonen en andere geneesmiddelen in drinkwater of afvalwater
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn