AXO Filtertechniek
Micronfilter

Waarom olie afscheiders en skimmers?

Olie afscheiders en skimmers zijn volledig automatische oplossingen om vervuiling, zoals olie, uit vloeistoffen te filteren. Door de lage kosten, hoge efficiëntiegraad en het gebruikersgemak wordt een olieafscheider voor vele applicaties gebruikt. 

Olieskimmers en olie afscheiders worden vaak toegepast in de metaalverwerkende industrie om de levensduur van koelemulsies te verlengen en daarmee kosten te besparen. Ook worden ze veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie om opdrijvende vetten uit spoelwater snel en eenvoudig te filteren. Andere toepassingsgebieden zijn de automotive industrie, afvalwater, proceswater, ballastwater en in de chemische- en offshore industrie.

AXO Filtertechniek biedt als distributeur van ABANAKI vele typen skimmers aan voor verschillende toepassingen. Wij hebben een groot assortiment aan bandskimmers, slangskimmers en olieafscheiders. Wilt u graag persoonlijk advies of wenst u meer informatie, neem dan contact met ons op.


Belang van onderhoud aan koelsmeermiddelen

Olieskimmers en afscheiders hebben als doel om met olie vervuilde vloeistoffen te reinigen. Onderhouden van koelsmeermiddelen is daarbij van groot belang. Een koelsmeermiddel zorgt voor smering van het gereedschap, afvoer van warmte en bescherming tegen corrosie.

Slecht onderhoud is een van de belangrijkste oorzaken van verminderde kwaliteit van het koelsmeermiddel, evenals een bijdragende factor in slijtage van gereedschappen, afkeur van producten, verminderde machinetoleranties en daardoor hogere kosten. Door correct onderhoud is de standtijd van koelsmeermiddelen vele malen hoger. 


Lekolie vormt na verloop van tijd een vervuilende laag op het koelsmeermiddel. Deze luchtdichte laag vormt een voedingsbron voor bacteriën en schimmels die vervolgens worden verspreid in de lucht. Dit kan allergische reacties veroorzaken en is ook een bron van nare geuren.

Het is belangrijk om deze vervuilende laag op een efficiënte en professionele manier te verwijderen. Als deze laag niet constant wordt verwijderd, moet het koelsmeermiddel vaker worden vervangen wat op de langere termijn aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

AXO Filtertechniek biedt hiervoor bandskimmers aan met een geïntegreerde timer en magnetische voet voor een makkelijke plaatsing. En de mobiele industriële AXO Olie Afscheider die voorzien is van een 300 micron voorfilter en membraanpomp voor een optimale olie afscheiding zoals te zien is in onderstaande afbeedling:


Voor een optimale reiniging van koelsmeermiddelen worden olieskimmers en olieafscheiders gecombineerd met de
EASYBAND bandfilters. De EASYBAND bandfilter zorgt voor een belangrijke eerste filtratiestap door alle vaste vuildeeltjes zoals spanen uit de koelsmeermiddelen te filteren, waarna middels de olieskimmer de overgebleven opdrijvende olielaag verwijderd wordt.


Bandskimmers voor moeilijk bereikbare plaatsen

Bandskimmers worden in de meeste gevallen direct boven een vloeistoftank geplaatst zodat de adhesiedband in contact kan worden gebracht met de vloeistof. Een contragewicht zorgt er voor dat de adhesieband op spanning wordt gehouden en bevindt zich onder het vloeistofoppervlak, Als een constructie het niet toelaat om een skimmer direct boven de vloeistof te plaatsen, is een bandskimmer met een contragewicht niet te gebruiken.

Voor het plaatsen van een bandskimmer onder een hoek is de ABANAKI bandskimmer met veergespannen adhesieband en staanderconstructie de perfecte oplossing. De bandskimmer is op deze manier in elke positie te plaatsen.


Verschillen tussen olieskimmer en olieafscheider

Olieskimmers en olie afscheiders zijn er in vele vormen en maten. De olieskimmers hebben in de meeste gevallen een band, snaar of schijf welke in contact staat met het koelsmeermiddel. De opdrijvende vervuiling hecht zich aan deze band, snaar of schijf die continue in beweging is en de vervuiling meeneemt naar een schraper in de skimmer. De vervuiling wordt afgeschraapt en afgevoerd, dit proces hehaalt zich continue zonder tussenkomst van een operator en zonder verbruik van filters. 

De mobiele AXO Olie Afscheider is voorzien van een membraanpomp die gekoppeld is aan een oppervlakteskimmer. De oppervlakteskimmer kan zeer nauwkeurig afgesteld worden om alléén de vervuilde toplaag van het koelsmeermiddel te verwijderen zonder bruikbare emulsie mee te skimmen. De vervuillde toplaag komt in de olie afscheider terecht waar deze nog verder wordt geconcentreerd en afgevoerd. Dit zorgt er voor dat er nauwelijks bruikbaar, schoon koelsmeermiddel wordt afgevoerd. De olie afscheider is daardoor efficiënter dan de olieskimmer.

Door zijn mobiliteit en compacte formaat, kan de AXO Olie Afscheider eenvoudig voor het gehele machinepark worden gebruikt. Het benodigde vloeroppervlak is slechts 90x50cm.


OIL BOSS olieafscheider voor beperkte vloerruimte

Daar waar vloerruimte erg beperkt is, is de OIL BOSS Olie afscheider een uitstekend alternatief. Met het gepatenteerde filter en verplaatsbare ontwerp wordt geen vloerruimte in beslag genomen.

Door een magnetische koppelplaat kan de Oil Boss aan een bewerkingsmachine worden bevestigd zonder gebruik te maken van gereedschap. Het gepatenteerde filter zorgt er voor dat grote volumes in korte tijd worden gereinigd. Wilt u persoonlijk advies of wenst u meer informatie, neem dan contact met ons op.

 ABANAKI olie afscheider:     

ABANAKI olieskimmers:

AXO bandskimmer:Voordelen van skimmers en olie afscheiders

  • Verlenging levensduur koelsmeermiddelen 
  • Minder slijtage gereedschappen
  • Voorkomt bacterie- en schimmelvorming op koelsmeermiddelen
  • Zeer laag energieverbruik
  • Geen onderhoud nodig
  • Mogelijkheid om een groot oppervlak te skimmen
  • Makkelijk verplaatsbaar
  • Zeer voordelig in vergelijking met andere filtermedia 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn