AXO Filtertechniek
Micronfilter

Oliemist, koelemulsienevel en rookdeeltjes tijdens productieprocessen 

Zoals lasrook ontstaat bij las- en snijwerkzaamheden en het inademen van deze lasdampen een direct risico kan vormen voor de gezondheid van uw medewerkers, geldt dit ook voor het werken met metaalbewerkingsvloeistoffen. Deze vloeistoffen worden gebruikt om gereedschappen, machines en producten mee te smeren en koelen. 

Metaalbewerkingsvloeistoffen zorgen ervoor dat gereedschappen waarmee producten worden bewerkt, niet oververhit raken, de producten beschermd worden en de spanen afgevoerd worden. Door de druk waarmee koelvloeistoffen op het product worden gespoten en de hoge snelheden waar het gereedschap mee draait, ontstaat olienevel of koelemulsienevel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boren en frezen.

Deze zeer fijne druppeltjes olie komen in de lucht terecht en kunnen veel schade aanrichten aan machines en hebben een negatief effect op de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers. Door het neerslaan van de olie in luchtleidingen en op vloeren en trappen kunnen zelfs (brand)gevaarlijke situaties ontstaan.

Tijdens de bewerking van metalen kunnen zeer hoge temperaturen ontstaan waardoor de olie, koelemulsie en/of het product verbrandt en niet alleen olienevel, maar ook dampen en rookdeeltjes vrijkomen. 
Als vrijgekomen nevel niet wordt gefilterd kan dit risico's met zich meebrengen. Los van het feit dat olienevel schadelijk kan zijn voor uw metaalbewerkingsmachines, brandgevaarlijk kan zijn en de groei van bacteriën en schimmels bevordert, kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. 


Industriële filtratie van olienevel, koelemulsienevel en rookdeeltjes 

De KUBE olienevelfilters kunnen de vrijgekomen fijne deeltjes uit de luchtstroom filteren en schone lucht direct terug de fabriekshal in blazen. Alle afgevangen vloeistof gaat via de olieretourslang weer terug de machine in of wordt separaat opgevangen. 
Vaste deeltjes worden gefilterd door het multi stadium filtratiesysteem en kunnen onder andere via de uitwasbare filters uit de KUBE worden verwijderd. Een filterindicator geeft aan wanneer de filters verzadigd raken.

Een eenvoudige oplossing om uw productieruimten schoon en veilig te houden. Uw medewerkers en uw machines hebben geen last meer van schadelijke olieneveldeeltjes. Uw bedrijf voldoet hiermee aan de laatste Arbo eisen en de MAC-waarden, oftewel limietwaarden voor olienevel in de lucht. Als u advies nodig heeft, denken onze technische adviseurs graag met u mee!

Klik hier voor uitleg over de werking van de KUBE filters
Klik hier voor specificaties van alle KUBE filters

KUBE Mobiel Filter 

In de meeste gevallen wordt een filter gekoppeld aan gesloten frees- en draaimachines. Het volume van de bewerkingsruimte bepaalt voor een groot deel welke afzuigcapaciteit nodig is. De KUBE zorgt ervoor dat de inhoud van de bewerkingsruimte meerdere keren per minuut volledig wordt ververst. 

De nevel, rook en oliemist worden door de KUBE uit de bewerkingsmachine gezogen en gefilterd waardoor direct in de fabriekshal schone lucht wordt teruggevoerd in plaats van naar buiten geblazen, met als bijkomend voordeel dat de warmte in de fabriekshal bijft en de hal niet steeds opnieuw moet worden verwarmd. Opgevangen koelemulsie kan weer terug worden gevoerd naar de machine en op het moment dat de operator de deuren van de draai- of freesmachine opent, worden de schadelijke dampen en nevel niet ingeademd en wordt de werkomgeving niet vervuild.

Voor gesloten machines is dit een uitermate effectieve manier van filteren, maar voor conventionele, open machines kan dit niet worden toegepast. Hiervoor is de KUBE mobiele filter unit ontworpen. Dankzij 4 geremde zwenkwielen en 8 meter voedingskabel kan het mobiele filter naar moeilijk bereikbare ruimten worden verplaatst. Met de flexibele, kogelgelagerde en 360 graden draaibare afzuigarm kan er direct worden afgezogen bij open machines of andere vervuilingsbronnen.

Voor de professionele lassers die behoefte hebben aan een flexibele oplossing hebben wij ook mobiele filters ter beschikking. De units zijn ontworpen om op locatie lasrook af te zuigen in kleinere en moeilijk bereikbare ruimten, bijvoorbeeld in het midden van een werkplaats of juist in een afgelegen hoek. Ons Mobiele Lasrookfilter is geschikt voor een groot aantal lastoepassingen zoals MIG, MAG, TIG, GMAW, FCAW en elektrodelassen. Klik hier voor meer informatie over lasrook afzuiging en ons Mobiele Lasrookfilter of neem contact met ons op als u graag persoonlijk advies wenst. 


 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn